Page 228 - Mart 2018
P. 228
S ğlık haber
Yaşlılıkta VKİ 24-30 kg/m2 olan- leri verdi: Aşağıda yer alan baş- zengini besinler yenilmelidir.
larda mortalite (ölüm) ve bağım- lıklarda; Yaşlı bir kişinin sağlıklı
lılık daha düşük bulunmuştur. beslenmesi için ilkeleri gözden • 2. Yaşlılıkta besin çeşitliliği
İleri yaşlarda zayıflık ve kilo geçirmeyi ve dikkat edilmesi ge- sağlanmalıdır.
kaybının olumsuz etkileri daha reken konularda önerilerde bu- Her ana öğünde besin çeşitlili-
fazladır. Bu kampanyada vurgu- lunmak amaçlanmıştır. Kişinin ği sağlanarak, ihtiyaç duyulan
lamak istediğimiz; yeterli beslen- hastalıklarına göre bu önerilerde miktarlarda besin tüketilmeli-
menin önemi, ileri yaşlarda kilo- değişiklik yapılması gerekebilir. dir. Yine farklı öğünlerde, aynı
lu olmanın zayıf olmaktan daha Bu nedenle daima hekimlerimize besin grubundan farklı besinler
iyi olduğu, bunu sağlarken de ve diyet uzmanlarına danışmalı- seçilerek çeşitlilik sağlanmalıdır.
proteinden zengin beslenmenin yız. Vücudun ihtiyacı olan tüm be-
gerekliliği, mevcut hastalıklarına sin öğelerini tek başına sağlayan
göre beslenmenin düzenlenmesi • 1. Yaşlılıkta öğün sayısı mucize bir besin yoktur. Besinler
ve hekime danışmadan zayıfla- artırılmalıdır. içermiş oldukları besin öğelerine
ma diyetlerinin uygulanmama- Bağırsaktaki enzim ve emilim göre dört grupta sınıflandırmak
sıdır. kapasitesindeki azalma ve yavaş- mümkündür.
Yetersiz beslenme yaşlı popülas- lamaya bağlı olarak günlük tü- • Süt ve süt ürünleri
yonda sık rastlanan, yaşlının ketilmesi gereken besinler daha • Et ve benzeri besinler (et, yu-
hastalıklara duyarlılığını artı- fazla sayıda öğüne (5-6) bölüne- murta, kuru baklagiller, yağlı to-
ran, yaşam kalitesini azaltan, rek alınmalıdır. Yaşlılarda öğün humlar)
bağımlılığını ve ölüm riskini ar- atlanması yetersiz beslenmenin • Taze sebze ve meyveler
tıran önlenebilecek bir durum- bir göstergesidir. Genellikle sa- • Ekmek ve tahıl grubu (pirinç,
dur. Toplumun yaşlı beslenme- bah kahvaltısı atlanmaktadır. bulgur, vb.)
si konusunda bilinçlenmesi ve Tüm gece açlık sonrası güne sağ- Örneğin, bir öğünde sebze gru-
farkındalığın artırılması amacı lıklı başlayabilmek için mutlaka bundan yeşil yapraklı sebzeler-
ile düzenlenen bu kampanyaya sabah kahvaltısı yapılmalıdır. den tüketilirse, diğer öğünde
yapmış oldukları koşulsuz destek Kahvaltı yapmak kadar kahval- sarı-kırmızı sebzelerden seçim
için Nestle Health Science ve eki- tıda tüketilen besinlere de dik- yapılmalıdır(bütün renkler bir-
bine çok teşekkür ediyoruz.” kat edilmelidir. Çay yerine süt, likte aynı öğünde de yenilebilir).
taze sıkılmış meyve suları veya Ispanak, marul, brokoli gibi yeşil
Akademik Geriatri Derneği bitki çayları tercih edilmelidir. yapraklı sebzeler folik asitten, ha-
Genel Sekreteri ve Hacettepe Reçel, yağ gibi sadece enerji içeri- vuç A vitamininden zengin iken
Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri ği yüksek besinler yerine az yağlı karnıbahar, yeşil biber, lahana,
Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. peynir, yumurta gibi proteinden, domates, C vitamini zengininidir.
Meltem Gülhan Halil ise şu bilgi- domates-salatalık gibi vitamin
224